Waarom is yoga voor kinderen zo belangrijk? 

Het wetenschappelijk onderzoek naar de positieve effecten van kinderyoga en meditatie voor kinderen staat nog in zijn kinderschoenen. Meer onderzoek is nodig om meditatie en yoga uit de ‘geitenwollensokken’ sfeer te halen.  Zo kunnen we de sceptici overtuigen van de vele voordelen van yoga voor kinderen.

Toch kunnen we al belangrijke conclusies trekken op basis van verschillende onderzoeken wereldwijd. De positieve effecten van kinderyoga en meditatie situeren zich op verschillende domeinen.

Positieve effecten van kinderyoga op de emotionele ontwikkeling

 1. Kinderen leren hun emoties herkennen en sturen. Tijdens een yoga sessie geven we de kinderen de tijd om stil te staan bij wat ze voelen en waarom ze dit voelen.

 2. Ademhalingsoefeningen helpen de kinderen om rustiger te worden.

 3. Kinderen leren op jonge leeftijd hun lichaam kennen door verschillende bewustwordingsoefeningen. Dit leidt tot een positief zelfbeeld en zelfvertrouwen.

 4. Kinderen zijn mentaal en emotioneel weerbaarder.

 

Positieve effecten van kinderyoga op de mentale ontwikkeling

 1. De concentratie verhoogt. Vele oefeningen in yoga zijn specifiek gericht op concentratie zoals onder andere een balanspose.

 2. Creativiteit en fantasie wordt gestimuleerd. De yoga houdingen worden gekaderd in een verhaal. De kids nemen actief deel aan dit verhaal.

 3. Yoga brengt beide hersenhelften in evenwicht. Als de rechter en linkerhersenhelft in balans zijn vermindert de kans op dyslexie en dyscalculie.

 4. We ontdekken nieuwe bewegingen en nieuwe mogelijkheden.

 

Positieve effecten van kinderyoga op de mentale ontwikkeling

 1. De voordelen voor de emotionele en mentale ontwikkeling werken ook door op sociaal niveau, wat leidt tot betere relaties met anderen.

 2. Minder stemmingsschommelingen

 3. Meer evenwichtig reacties

 4. Minder pestgedrag en agressie

 5. We staan stil bij waarden zoals respect, dankbaarheid, grenzen stellen, …

 

Positieve effecten van kinderyoga op de fysieke ontwikkeling

 1.  Verhoogde flexibiliteit

 2. Verhoogde spierkracht

 3. Goed evenwicht

 4. Betere lichaamshouding

 5. Diepere ademhaling

 6. Verbeterde fysieke conditie

 7. Goede afwisseling tussen spanning en ontspanning

 8. Verbetering van motorische vaardigheden

 

Yoga en meditatie in de klas

Vele scholen wereldwijd integreren yoga en meditatie reeds in hun curriculum. In België is dit nog niet het geval. Wij merken echter dat de interesse van leerkrachten in kinderyoga groot is én terecht. De vele voordelen van kinderyoga zullen uiteraard ook doorwerken in een klas of groep.

In een ideale wereld zou het geweldig zijn om elke ochtend te beginnen met een yoga en meditatie sessie. Dit is echter niet altijd mogelijk. Van hieruit zijn we ook gestart met Yogatoetjes. Met korte instructievideo's kunnen leerkrachten yoga en meditatieoefeningen aanbieden aan de klas. Toon de video op het digibord en geniet samen met de kinderen van een moment van rust. Voor meer info verwijzen we je graag door naar de website van Yogatoetjes:

 

Yoga en meditatie thuis 

Ook thuis kan je experimenteren met yoga-oefeningen voor kinderen. Yogatoetjes biedt eenvoudige yoga -en meditatie oefeningen aan. Via duidelijke instructievideo’s die je kan tonen op de smartphone of computer creëer je samen met je kind een moment van rust en ontspanning. Oudere kinderen kunnen de oefeningen ook zelfstandig uitvoeren. Na een drukke dag of net voor het slapen gaan kunnen de oefeningen jouw kind opnieuw rust geven. Voor meer info verwijzen we je graag door naar de website van Yogatoetjes: